Logo Logo
Ako vybrať gril
  • 30.08.2021
  • Grily

Steak, grilovaná zelenina, grilovaný syr alebo špekáčiky. Presne to sú jedlá, ktoré si môžete pripraviť na grile. Ak sa však rozhodnete pre nový gril a začnete s výberom, tak zistíte, že na trhu nájdete množstvo rôznych druhov, typov a modelov grilu. Presne preto pre Vás máme tento článok, kde si prejdeme rôzne typy grilov a pozrieme sa, ako veľký gril bude ten správny pre Vás!

Najprv sa pozrieme na rozdelenie grilov podľa toho, či používajú drevené uhlie, elektriku alebo plyn. Pozrieme sa, ako veľký by mal gril byť a aké si k nemu správne vybrať príslušenstvo. Poďme na to!

Ako vybrať gril

Typ grilu

Ako sme už avizovali, prvýkrát sa zameriame na najdôležitejšie rozdelenie grilov, a to podľa toho, či používajú drevené uhlie, elektriku alebo plyn. Pri výbere závisí veľa na Vašich možnostiach z pohľadu použitia grilu - chcete gril na balkón alebo záhradný gril? Nevadí, že sa bude z grilu fajčiť alebo potrebujete bezdymové gril?

Na drevené uhlie

Gril na drevené uhlie je úplnou klasikou, ktorá je najbližšia prírodnej forme úpravy potravín nad ohniskom. Dym vychádzajúci z grilovania dodáva jedlu ľahko zaúdenú chuť, ktorú zo žiadneho iného typu grilu nezískate.

Keď už píšeme o údení, tak udiareň presne patrí do tejto kategórie a v ponuke nájdete taky gril s udiarňou. Najzakladanejšími typmi grilov na drevené uhlie však sú štandardné gril, stĺpový gril, guľatý gril alebo stále obľúbenejšie kamado. Dym sprevádzajúci grilovanie však naznačuje, že tento typ grilu nebude vhodný pre použitie na balkóne alebo v blízkosti ďalšej zástavby. Avšak na trhu nájdete aj bezdymové gril, ktorý k prevetrávanie uhlíkov používa uzavretý zásobník, vďaka čomu sa dym nedostane von. Tento typ grilu na drevené uhlie môžete tak použiť aj na balkóne.

Na plyn

Vďaka jednoduchému ovládaniu s reguláciou teploty Vám plynový gril ponúka veľmi precízne grilovanie. Zásluhou týmito vlastnostiam a veľkému množstvu modelov je tento typ hojne a s obľubou používaný ako záhradný gril.

Na trhne nájdete tiež plynové grily s viac horákmi, ktoré umožňujú pripraviť viac porcií jedla naraz alebo grilovať zároveň rôzne druhy jedál s rôznou intenzitou horákov. Čo k tomu potrebujete je len plynová bomba. Síce nezískate tú zaúdenú chuť ako z grilu na drevené uhlie, avšak stačí pár minút na to dostať gril na prevádzkovú teplotu a nemusíte tak zdĺhavo čakať na správnu teplotu uhlíkov.

Gril na plyn môžete použiť aj na balkóne alebo malé terase. Stolný plynový gril ponúka optimálne riešenie v podobe malého grile s viac horákmi, ktoré reguláciou teploty jednotlivých horákov.

Na elektriku

Rýchly, jednoduchý na ovládanie a veľmi obľúbený - presne to je elektrický gril, ktorý je častým riešením na balkóny a malé terasy. Gril na elektriku je síce obmedzený nutným prístupom k elektrickej sieti, ale presne vďaka tomu je tento gril zo všetkých typov najrýchlejšie na prevádzkovej teplote.

Veľmi častým typom stolového elektrického grilu je kontaktný gril, na ktorom potraviny grilujete rovnomerne z oboch strán, a okrem steakov sa používajú tiež na prípravu toastov či sendvičov. Už spomínaný stolový gril je najčastejším typom elektrického grilu, a to z dôvodu úspory miesta v už tak menších priestoroch, ako sú práve balkóny či malé terasy.

Kto však má viac voľného miesta, pre toho je ideálnou voľbou elektrický gril so stojanom. Grilovacia plocha je tak vo veľmi príjemné pracovnej výške a oporné nohy ponúka veľmi dobrú stabilitu.

Veľkosť grilu

Ďalším, veľmi dôležitým parametrom je veľkosť grilu. Pri výbere sa orientuje na Vaše priestorové možnosti (záhrada, terasa, balkón) a množstvo ľudí v domácnosti (alebo pre koľko ľudí budete najčastejšie grilovať).

Pre rodiny s deťmi odporúčame veľký záhradný gril vo forme plynového grilu, ktorý ponúkne dostatok priestoru pre grilovanie viac porcií naraz. Ak však k dispozícii len balkón, ale napriek tomu by ste chceli pre svoju rodinu niečo ugrilovať, tak odporúčame stolový plynový gril alebo elektrický gril so stojanom.

Pre rodiny či väčšie akcie sú okrem veľkých plynové grilu vhodné aj kamada alebo väčšie otočný gril na drevené uhlie.

Príslušenstvo ku grilu

Tu nesmieme inak začať než s kvalitným roštom. Ak nepoužívate kontaktný gril alebo grily s grilovacou doskou, tak je to práve rošt, na ktorom sa bude Vaša jedlo grilovať. Rozhodne odporúčame nerezový rošt, ktorý ponúka odolnosť voči hrdzi a jednoduchú údržbu.

Ďalším základným vybavením sú samozrejme grilovacie kliešte, grilovacie rukavice, steakový nôž, grilovacia ihla alebo štetec na potieranie marinádou. Aj už spomínaná grilovacia doska je možným príslušenstvom, vďaka ktorému môžete na grile napríklad pripraviť vajíčka či pizze.

Záver

Tak to by sme mali. Pozreli sme sa na rôzne typy grilov, aké sú ich vlastnosti, silné a slabé stránky. Už taky viete, podľa čoho vybrať správnu veľkosť grilu a prešli sme si základné príslušenstvo a vybavenie ku grilu. Prajeme teda úspešné grilovanie s novým grilom a uvidíme sa u ďalšieho článku!